Artist - Logg inn

Glemt passord?

Kai Mørk Mortensen «Nord/Sør/Øst» på Galleri Nord

Skrevet av NFUK i Medlemsutstillinger
14. januar 2017

NFUK-medlem Kai Mørk Mortensen er aktuell med utstilling i Galleri Nord, Tromsø, sammen med Kristin Josefine Solstad.
Vernissasje torsdag 19. januar kl. 1900 – 2200.
Musikalsk innslag ved Kenneth Mortensen.

Utstillingen står til 2. februar.

Galleri Nord presenterer Tromsøkunstnerne Kai Mørk Mortensen og Kristin Josefine Solstads utstilling «Nord/Sør/Øst». Tittelen på utstillingen avspeiler kunstnernes forkjærlighet til landsdelen, samtidig som utstillingen bærer preg av å være en «glokal» hyllest; nord i verden, verden i nord kan avleses i teknikk og motivvalg. Natur og kultur gjenspeiles i verkene. Fargepaletten og motiv binder de to kunstnerne sammen. Der stopper likheten, og kontrastene i utstillingen tar over. Med teknikker som er hentet fra australsk aboriginaltradisjon og nordeuropeisk impresjonistisk tradisjon møtes himmelretninger i nord.

Kai Mørk Mortensen er inspirert av urinnvånerne fra det australske kontinentet og deres teknikkbruk i å formidle sin kultur via bildet. Teknikken bærer preg av abstraksjon, mye linjeføring, fargefelt satt sammen av punkter, og en nesten matematisk oppbygning av linjer med symbolsk bakgrunn i mytologier. Koblingen mellom det åndelige og jordiske er sentralt i aboriginalkunsten. Mortensen viser 14 av hans arbeider fra dette konseptet, med motiver hentet fra nord – også humoristisk vinklet med et glimt i øyet. Åtte av disse arbeidene er i akryl på lerret. Seks av verkene er digitalt fremstilt, ikke som reproduksjoner, men hver av de seks digitale verkene er genuine, og gjort med digitale tegneverktøy. 

Kristin Josefine Solstad er inspirert av lyset her nord. Det gjenspeiles i hennes verk, i slektskap med de impresjonistiske maletradisjonene som satte fokus på det flyktige i lyset. Impresjonistisk tradisjon blir sett på som en radikal forlengelse av realismen. Solstad er opptatt av naturopplevelser, slik de kan fremstå i betrakterens blikk. Naturen er i saktegående forandring, men i stadig bevegelse, både i fysisk tilstand og med lysets skiftninger. Naturen er stadig uferdig, og det uferdige gjenspeiles i Solstads grove knivbruk på lerretet, men og i de sarte penselstrøk. Solstad viser 18 verk utført i akryl på lerret, i veksling mellom kniv og pensel.

Begge kunstnerne legger rammer for hva du ser som spenner fra det abstrakte over til det figurative i det abstrakte til mer opplevelsesorienterte stemninger og fortellerkunst av landskapet og naturopplevelser her nord. Når rammene er lagt er det videre opp til publikum å «lese» sin egen fortelling inn i verkene, og slik bærer utstillingen karakter av å være universell, derfor «glokal». Velkommen til fortellingen om og fra nord!

Nettsted: www.kaimoerk.no
Facebookside: Magneti Safari – Original Artworks by Kai Mørk Mortensen
Facebook-arrangement: Galleri Nord

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Kontakt oss